Какво е колаген ?

Колаген – това е вещество, което запълва пространството между мускулните влакна и клетките на много органи. Той се намира в ставните връзки, сухожилията и на повърхността на клетките на кожата, както и в междуклетъчното пространство.

Колагенът съставлява 35% от протеините в тялото и 70% от протеина в кожата.

Поради своята структура, колагенът е в състояние значително да се разтяга. Дебелият слой от колаген придава на кожата нейната здравина и еластичност.

По време на процеса на стареене, колагеновите влакна губят влажност, особено в кожата около очите, устата и челото, което води до появата на бръчки.

Поради високана способност да се свързват с водата, колагенът се използва в козметиката като овлажнител, възпрепядстваш загубата на влага в епидермиса. Той може да поема вода до 30 пъти повече от собственото си тегло.

Учените са установили, че колагенът помага за съживяването на клетките на кожата, което позволява на новите клетки по-бързо да достигнат до повърхността на кожата.

колагенКак работи колагена ?

Известно е, че човешката кожа се състои от три слоя – епидермис, дерма и хиподерма. Дермата действа като скелет, който осигурява еластичност, якост и разтегливост на кожата. Може да я сравним с необичаен матрак: едновременно воден и пружинен, където ролята на пружини играят колагеновите и еластинови влакна, а цялото пространството между тях е запълнено с воден гел, състоящ се от мукополизахариди (гликозаминогликани). Колагеновите молекули действително приличат на пружини – протеиновите влакна в тях са усукани като спирали.

Устойчивостта и стабилността на дермата, на която “лежи” епидермиса, се определят от “пружините” – влакната на колагена и еластина, както и от качеството на водния гел, образуван от гликозаминогликаните. Ако “матрака” не е наред – отслабени са му “пружините”, или гелът не задържа влагата – кожата започва да се свива, да се отпуска и да се разтяга по време на сън, смях и плач, да се сбръчква и да губи еластичност. Така се образуват големите гънки, като назолабиалната.

При младата кожа колагеновите влакна и гликозаминогликановият гел непрекъснато се обновява. Но с възрастта обновяването на междуклетъчното вещество на дермата се забавя, натрупват се повредени влакна, а количеството на гликозаминогликаните непрекъснато намалява.
Основната задача на кожните клетки е непрекъснато да обновяват междуклетъчното вещество (гликозаминогликани). Отговорни за този процес са фибробластите. В застаряващата кожа активността на фибробластите намалява. При това, способността им да разрушават междуклетъчното вещество за дълго време остава на едно ниво, а способността да се синтезира ново бързо се губи.

В стареещата кожа колагеновите влакна стават дебели, като количеството им и еластичността намаляват. В резултат на това, структурата на матрака се нарушава, съдържанието на влага в междуклетъчното вещество на дермата намалява и кожата губи своята здравина и еластичност.

– В рамките на 5 години след настъпването на менопаузата, кожата губи около 30% колаген
– След 35тата година се намалява еластичността на кожата за сметка на натрупване на нееластичен колаген
– Първият сигнал, че е нарушено производството на колаген – това е появата на немимическите бръчки
– Ако вече са видими назолабиалните бръчки, време е да се бие тревога

Колаген! Но какъв?

Днес много компании предлагат козметични кремове с колаген. Цените на продуктите варират от 10 до 300 лева. Това е поради факта, че ефективността на козметиката зависи от естеството на колагена в нея.

В съвременната козметика се използват три вида колаген: животински (извлечен от кожата на едър рогат добитък), растителен (пшеничен протеин) и морски (извлечен от рибешка кожа).

Според последните проучвания на Асоциацията на козметиците в България, използваният в козметиката колаген с животински произход, е най-малко ефикасен. Освен това, в някои случаи може и дори да влоши състоянието на кожата.

Първо, той има твърде голяма молекула и не е в състояние да проникне в клетките на кожата
Второ, като правило, този колаген е несъвместим с човешката кожа. Трето, клетките на кожата не могат да “вградят” в себе си готовият колаген. Същото важи и за еластина.

Растителният колаген добре се абсорбира от кожата, но много по-трудно е да се извлече, в сравнение с животинския, така че не всички фирми могат да си позволят високотехнологичното производство за добиване на растителен колаген.

Молекулите на морския колаген могат да се пренареждат, имитирайки кожната тъкан. Попадайки в кожата, молекулите се усвояват благодарение на отличната съвместимост, защото морския колаген по своята структура силно наподобява нашият собствен.

Освен това, козметичните свойства на колагена значително се променят в зависимост от неговото количество и качество. Много от продуктите използващи колаген, могат да дадат по-слаб ефект (или въобще никакъв), поради лошото качество на колагена.

collagen

Препоръчваме висококачествената иновативна козметика и биологично активни хранителни добавки, извлечени от натуралния рибен колаген, производство на полската фирма Inventia