Какво е колаген ?

Колагенът е най-разпространеният белтък в бозайниците, съставлявайки около 30% от белтъчното съдържание в човешкото тяло. Той често се смята за „лепилото, което държи тялото заедно“.
Колагенът се намира във влакнести тъкани като кожа, ставни връзки и сухожилия, както и в костите, кръвоносните съдове, роговицата на окото и стомаха.

Колагенът е жизнено важен за заздравяването на кръвоносните съдове и придаването на еластичност и здравина на кожата. Разграждането на колагена причинява бръчки и други кожни проблеми. Затова той е една от най-популярните добавки сред възрастните хора – заради неговите лечебни за кожата свойства.
Тази информационна статия на Medical News Today дава подробности за характеристиките на колагена, неговите функции, връзката между него и старостта и напредъка на медицината.

Характеристики на колагена

колаген

Тройна спирална структура на колагена

Тройна спирална структура на колагена

Колагенът има много добра издръжливост на опън – той е един от дългите влакнести белтъци, които придават структурата на клетките отвън, както и поддържат по-голямата част от тъканите на организма.
Като аминокиселина, колагенът е изграден от две функционални групи – аминогрупа (-NH2) и карбоксилна киселина (-COOH). Основните елементи в колагена са водород, кислород, азот и въглерод.

Колагенът включва три-верижни спирални сегменти с подобна структура. Рядкото изобилие на трите аминокиселини глицин, пролин и хидроксипролин придава на колагена неговата тройно сферична структура.
Съставът на колагена се счита за уникален предвид неговото високо съдържание на хидроксипролин.

Функции на колагена

Има над 28 различни типа колаген. Колагеновите фибри придават сила и структура на много различни части на тялото. Те са една от основните компоненти на извънклетъчния матрикс (представлява съвкупността от вещества, заобикалящи клетките в даден тип тъкан; основната функция на матрикса е да осигури механична цялост и опора на тъканта). Матриксът определя функцията на съединителната тъкан при хората и други бозайници.

Колагенът е необходим за запазване на младостта на кожата и смекчаване на бръчките; също е жизненоважен за еластичността на съединителната тъкан на кожата, позволявайки и да се разширява и свива без да уврежда никоя тъкан.

Колагенът и старостта

натурален колаген

С напредването на възрастта, произвеждането на колаген започва да намалява и бръчките започват да се появяват.

Когато остареем, производството на колаген се забавя и клетъчните структури започват да губят своята сила. В резултат на това, кожата става крехка, по-слабо еластична и се появяват бръчките. В добавка, косата започва да губи цвета си, ставите губят подвижността си и качеството на костната тъкан се влошава.

Милиони хора по цял свят търсят начини да стимулират производството на колаген, когато бръчките започнат да се появяват.

Инжекционните дермални пълнители (филъри) стават все по-популярни за отърваване от линиите и бръчките, свързани с процеса на стареене.

Според изследване, публикувано в Archives of Dermatology, инжекциите с „дермални пълнители“ съдържат хиалуронова киселина, за която се смята, че стимулира производството на колаген, възстановява структурата на увредената кожа.

Напредък на медицината

Лечение на сърдечно-съдови заболявания – учените установиха, че колагенът е способен да се трансформира от своята твърда форма в по-гъвкаво състояние и след това отново да се втвърдява. Откритията им са позволили на учените да разработят лекарства, които могат да намалят риска от сърдечен удар, като предотвратяват разкъсването на колагена в артериалните плаки.

Лечение на венците – чрез нов метод, който използва говежди колаген, беше показано, че е в състояние да се подобри лечението на венците, според статия, публикувана в списанието Head & Face Medicine.

Артрит – една силна и устойчива алтернатива на човешкия колаген беше разработена от група изследователи от Университета в Уисконсин-Мадисън, която може да се използва за лечението на състояния, причинени от недостатъците на колаген, каквото е артритът.

Автор: Joseph Nordqvist