Разлика между кола маската и лазерната епилация

Окосмяването на човешкото тяло е нещо нормално, но ние по всевъзможни начини се опитваме да го премахнем. И наистина успяваме – трайно или не толкова, но успяваме.

премахване на окосмяването с лазерна епилацияМетодите са различни – бръснене, скубане, епилиране, депилиране, фотоепилация, лазерна епилация. Различни по методология, усещане, ниво на болка и раздразнение на кожата, ефикасност.

Като най-ефикасен метод за премахване на нежеланото обезкосмяване се доказа лазерната епилация. Но една от най-разпространените техники още от времето на нашите баби (почти) си остава кола маската.

А каква е разликата между кола маската и лазерната епилация?

Кола маската е евтин, но трудоемък метод за обезкосмяване. При него космите се отскубват от корена с помощта на силно лепкави субстанции, залепващи се върху окосмения участък. Кола маската се поставя по посока на растежа на косъма, а след това се изтегля рязко в обратната посока. Подходяща е за прилагане на крака, ръце, малки области като горните устни, веждите и бикини зоната.

Методът има известен ефект след определен брой процедури, но в никакъв случай не говорим за перманентно (окончателно) обезкосмяване, а по-скоро за оредяване на окосмяването.

Много често се използва топла кола маска – при поставяне върху тялото, тя загравя космените фоликули, разширява ги леко и прави по-лесно издърпването на космите заедно с корените им.

Възможно е, при нанасяне на кола маска по кожата, тя да предизвика зачервяване, дразнене и увреждане. След процедурата пък могат да се появят врастнали косъмчета (особено в бикини зоната). За да се избегне това, хубаво е кожата да се ексфолира преди кола маската – така се премахват мъртвите кожни клетки, които биха могли да блокират космените фоликули и така да се получат врастнали косъмчета.

Кола маската крие още една опасност за тези, които я предпочитат – апликаторната пръчка, с която се нанася восъкът, е потенциален преносител на бактериална инфекция. За намаляване максимално на риска от инфекции, добре е в козметичните студиа, предлагащи услугата (топла) кола маска, да се използва нова пръчка за всеки клиент. Особено застрашена е нежната и чувствителна кожа на бикини зоната.

В дните преди менструация при жените процедурата може да бъде доста болезнена, поради повишената чувствителност на кожата.

Разбира се, и при кола маската има новости, като рол-он кола маската, която е достатъчна за епилиране на два крака и бикини зона и също трябва да се ползва само от един човек.

Ефект: Кола маската премахва косъмчетата с корена, а резултатите може да продължат до четири седмици след епилацията. При следващата епилация обаче косъмчетата трябва да са с дължина до 4-5 мм, за да може да се залепят за восъчната смес.

Лазерната епилация е най-скъпият, но най-дълготраен начин на обезкосмяване, при който лазерен лъч се насочва към косъма, за да се абсорбира меланина в него, като при това се отделя топлинна енергия, която унищожава фоликула на косъма. След процедурата на мястото на стария косъм не пораства нов. Процедурата не е болезнена, понякога се усещат само леки „бодежи“.

Лазерната епилация може да се прилага навсякъде по тялото, а за да има намаляване на окосмяването, са необходими поне 6-8 процедури (в зависимост от много фактори) в течение на няколко месеца. Повечето хора виждат с 50% намаляване на окосмяването след 6 процедури.

Друго предимство на метода е, че е най-безопасният, в случите, когато се използва от дерматолог с познания за кожата, а не само за това как да борави с машините за епилация. Ако обаче операторът на лазера не е наясно с много неща, неопитността му може да причини увреждане на кожата, изгаряне, депигментация на места и дори увеличаване на окосмяването.

Ефект: При правилно прилагане на процедурите (подходящ лазер, настройки, съобразени с цвета на кожата и типа на окосмяването) са необходими около 8 процедури през 45-60 дни, за да се постигне над 80% трайно изчезване на окосмяването на третираното място. Ако след първите 2-3 процедури космите не намалеят, обсъдете го с дерматолога и оператора на апарата – може да е необходима промяна на машинните настройки или смяна на студиото за епилация.

Последното бръснене на космите трябва да е 2-3 дни преди всяка процедура за лазерна епилация. Щом започнете процеса, спреде да скубете мястото, което третирате с лазер. Бръснете го или използвайте крем-депилатоар.

След всяка лазерна епилация е добре облъченото място да се намаже с регенериращи и антисептични кремове за тяло и фотозащитни продукти с висок фактор за откритите за слънчевите лъчи области.

Намалете и слънцето и солариума по време на лазерната ви епилация